hvo-vrachtwagen

CityDepot is gestart met een pilootproject waarbij een deel van zijn vrachtwagens met de duurzame brandstof HVO zal rondrijden. In Antwerpen, Gent en Brussel zal de pionier in duurzame stadsdistributie naast distributie via de fiets en elektrische en CNG voertuigen ook op HVO vrachtwagens inzetten. Door gebruik te maken van deze brandstof wordt er 90% minder CO2 uitgestoten.

Duurzame, circulaire productie

HVO staat voor Hydrogenated Vegetable Oil, oftewel gehydrogeneerde plantaardige olie. Deze brandstof wordt gemaakt van afvalolie, raapzaadolie en dierlijke vetten. De gebruikte oliën en vetten worden omgezet tot een duurzame brandstof. Kristof Gouvaerts, COO CityDepot: “De aanpassing van een klassieke vrachtwagen naar een vrachtwagen die met HVO rond rijdt is relatief eenvoudig, er dienen geen technische aanpassingen te gebeuren. Het is dan ook onze ambitie om op korte termijn meer vrachtwagens op HVO te laten rond rijden.”

Minder uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof

Naast een significante vermindering CO2 uitstoot van maar liefst 90%, stoot HVO ook 30% minder fijnstof en 9% minder stikstof uit dan een klassieke vrachtwagen. Na elektrische bestelwagens en CNG trucks, zet CityDepot zet hiermee een nieuwe stap in de verduurzaming van zijn vloot.

Duurzaam distributiemodel

Het project rond HVO past volledig in het duurzaam model voor groene stadsdistributie dat CityDepot aanbiedt. Tim De Witte, CCO CityDepot: “Naast een groene vloot, zetten we maximaal in op het aggregeren van leveringen aan de rand van de stad. Deze worden dan geconsolideerd uitgeleverd in de binnenstad via onze ecologische vloot. Door het aggregeren van leveringen zorgen we voor minder logistieke bewegingen én minder uitstoot. Hiermee dragen we bij aan de leefbaarheid en de verkeersveiligheid in de stad.”. Naast de vestigingen in Antwerpen, Brussel en Gent, is CityDepot gevestigd in Luik, Charleroi en Hasselt.