CityDepot Leuven

Leuven, 14 oktober 2021 – CityDepot, de slimme stadsdistributeur die onderdeel is van BD Logistics, opende vandaag officieel zijn nieuwste Belgische locatie in Leuven. Dit deden ze samen met schepen voor mobiliteit David Dessers.

Met de opening van deze nieuwe vestiging, zal CityDepot zijn consolidatiemodel ook toepassen in de Leuvense binnenstad. Dit om de gereden kilometers in de stad te reduceren en zo bij te dragen aan de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de stad.

Kristof Gouvaerts, managing director van BD Logistics, licht toe: ‘We zetten maximaal in op het bundelen van goederenstromen aan de rand van de stad. De te leveren goederen worden aangeleverd in onze hub, wij bundelen deze dan op afleveradres en leveren zo gebundeld bij de eindontvanger. Bovendien combineren we leveringen met retours zodat de beladingsgraad gemaximaliseerd wordt en we maximaal de stad vol in én uit rijden. Zo besparen we eveneens gereden kilometers.’

‘CityDepot levert zowel kleinere pakjes als palletten in de binnenstad als goederen die niet in een klassieke verzenddoos of op een pallet passen. Zo levert CityDepot ook bloemen en planten, skilatten of flessen champagne in de binnenstad’, aldus Gouvaerts.

Het vermijden van onnodige kilometers staat centraal in de duurzame aanpak van CityDepot. De stadsdistributeur zet tevens ook in op een modulaire groene vloot met elektrische bestelwagens, CNG voertuigen en HVO vrachtwagens. Via een open ecosysteem werkt CityDepot ook samen met lokale fietskoeriers. In Leuven zijn dit Velo vzw, dat staat voor sociale economie met maatschappelijke waarde, en Vi-tes, die eco-correcte leveringen hoog in het vaandel dragen.

‘Er rijden in onze stad erg veel bestelwagens rond om pakjes te leveren. We spreken wel eens over bestelbuswoede. Dat heeft een enorme impact. Het zorgt voor veel verkeer en uitstoot en regelmatig ook voor onveilige verkeerssituaties met de vele voetgangers en fietsers’, vertelt Leuvens schepen van mobiliteit David Dessers. ‘Daarom maken we op verschillende manieren werk van duurzame stadslogistiek. We willen het leveren van pakjes verduurzamen. Zo lanceren we volgend jaar het platform Leuven.Levert, een digitaal verdeelplatform voor pakjes. De komst van CityDepot naar Leuven vormt daar zeker een vast een goede aanvulling op.’

Als Belgisch pionier in duurzame stadsdistributie opent CityDepot met de Leuvense vestiging, na Antwerpen, Gent, Hasselt en Mechelen, een vijfde hub in Vlaanderen. In heel België zijn er acht CityDepot vestigingen.