Partnership Recupel & BD Logistics: 49 miljoen ongebruikte elektrotoestellen verdienen beter

Wist je dat.. 49 miljoen elektrische apparaten doelloos rondslingeren in Belgische huizen? Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van Recupel, verantwoordelijk voor de inzameling en de verwerking van afgedankte elektro-apparaten en lampen in België.

 

Enkele opvallende conclusies uit de studie van Recupel: van de gemiddeld 95 toestellen in een Belgisch huishouden zijn er 10 die niet meer gebruikt worden. Voor het hele land komen we zo dus op 49 miljoen stuks. Drie vierde daarvan werken nog, de andere 10 miljoen niet meer. En op de vraag waarom ze de apparaten die ze niet gebruiken bijhouden, antwoordt 65% ‘niets, gewoon opslaan voor het geval dat’.

 

Dit alles zette Recupel ludiek in de kijker door een heuse campagne met “vermenselijkte” afgedankte apparaten aan bushokjes te plaatsen, (letterlijk) aan het wachten op een nieuwe bestemming. Want dat verdienen ze. Werken ze nog, schenk ze dan weg aan anderen of aan een kringloopwinkel. Haperen ze, dan kan je ze laten herstellen. Twijfel je nog? Breng ze dan binnen bij een inzamelpunt van Recupel. Samen met partners zorgt die organisatie ervoor dat nog bruikbare toestellen alsnog bij de kringloopwinkel terechtkomen. De andere worden ontmanteld en alle nog bruikbare materialen worden maximaal gerecupereerd.  

 

BD Logistics is dan ook enorm trots één van de Recupel partners te zijn. In de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Brussel en Luxemburg staan wij in voor de fijnmazige inzameling van grootwit, koelvries-apparaten, televisies en monitoren en klein elektro.

 

Wij ondersteunen dan ook graag deze ludieke actie van Recupel en zetten graag mee in de kijker dat oud elektro geen afval is. In onze site te Bornem wachtten dan ook enkele “vermenselijkte” oude toestellen om opgehaald te worden en een nieuwe bestemming te krijgen. BD Logistics zorgde er ondertussen voor dat deze gesorteerd en ontmanteld op de juiste locatie terecht kwamen. Voor de sortering van de toestellen werken we samen met maatwerkbedrijf Manus vzw. Hun leuze “Kwaliteit en duurzaamheid gaan hand in hand met sociaal ondernemerschap” is de perfecte match met de duurzame propositie van BD Logistics, niet alleen op ecologisch maar zeker ook op sociaal vlak.